Klar for drømmejobben med store maskiner?

Det er mange som drømmer om å kjøre store maskiner, som for eksempel en stor gravemaskin, veihøvel eller en annen anleggsmaskin med stor motor og kraftfullt tilbehør. Det er aldri for sent å gjøre noe med drømmen om å bli anleggsmaskinfører.

Mange interessante muligheter

Kategorien anleggsmaskiner omfatter et svært bredt spekter, fra en stor pigghammer-gravemaskin til ulike typer hjullastere eller dumpere. Når det gjelder generelle anleggsmaskiner er det maskinførerbevis som er obligatorisk, det er altså ikke det samme som førerkort for lastebil. For å kjøre anleggsmaskiner med utstyr som en pigghammer til gravemaskin trenger du utdanning og kursing, selv om fagbrev ikke er en absolutt nødvendighet.

Samtidig stilles det krav til fagbrev når det gjelder såkalt sentral godkjenning, så det er naturlig å gå på Bygg og anlegg før Anleggsteknikk fører videre til tid som lærling hos en anleggsbedrift. Imidlertid finnes det mange eksempler på personer som har skiftet karrierevei til maskinføreryrket senere i livet.

Mange ulike arbeidsmuligheter

Når man ser på hva utdannede anleggsmaskinførere jobber med, ser man at det finnes flere ulike karriereveier å velge mellom. Mange jobber faktisk innenfor kategorien «Annet», men utover det jobber omtrent 21 % som rendyrkede anleggsmaskinførere. Videre er det omtrent 17 % som jobber som lastebil- eller trailersjåfør, noe som da igjen forutsetter lastebillappen. I tillegg er det faktisk 12 % som har valgt en karriere som trikkefører eller bussjåfør, noe som kan passe godt til interessen for store maskiner.

Helt til slutt er det også 6 % av utdannede anleggsmaskinførere som har valgt å være selvstendig næringsdrivende, noe som sannsynligvis i mange tilfeller betyr egen anleggsvirksomhet. En utdanning og karriere med anleggsmaskiner kan være en god vei inn mot å drive sin egen bedrift, både på egen hånd med egen anleggsmaskin, og eventuelt etter hvert med ansatte og en større maskinpark. Kanskje drømmejobben med store maskiner fører til at du kan jobbe for deg selv?