Få et innblikk i RBK Kvinners råskap og drømmer

RBK Kvinner vil fylle Lerkendal stadion. Bli med bak kulissene på en reise gjennom ekstrem profesjonalitet og lidenskap for spillet, og jentenes utfordringer i en idrett dominert av menn.

– Motivasjonen for å fylle Lerkendal stadion er å vise at det er like muligheter for både jenter og gutter, forteller Cesilie Andreassen, midtbanegeneral på RBK Kvinner.

I dokumentarserien «Kampen» følger vi fotballaget RBK Kvinner og deres mål om å fylle Lerkendal stadion i toppkampen mot Brann Kvinner 12. juni i fjor. Vi kommer tett på spillerne mens vi følger laget og deres mål om ny skandinavisk publikumsrekord. Et hårete mål sett i lys av at laget vanligvis spiller for 2-300 tilskuere.

Underliggende er de store forskjellene mellom jenter og gutter som fortsatt preger verdens, og Norges, største idrett, idretten for de mange.

– Jeg vil at jenter skal kunne drømme om profflivet på lik linje med guttene. Du kan komme hit på stadion som 12-åring, se ned på banen og tenke at der vil jeg også være. Du har faktisk en mulighet til å drømme om noe stort, uansett om du er gutt eller jente. Det synes vi i spillergruppa er stort, fortsetter Andreassen.


Det store gjennombruddet

De siste årene har det skjedd mye positivt på kvinnesiden i verdens største idrett. De store mesterskapene følges av millioner av seere verden over og store sponsorer har for lengst sett den potensielle markedsverdien i produktet.

Lyon har lenge vært et flaggskip på veien mot en mer profesjonalisert klubbhverdag på damesiden. I dag har alle de store, europeiske ligaene våknet til live. Chelsea og Manchester City, Bayern München, Real Madrid og Barcelona er noen eksempler på klubber som drives helprofesjonelt og trekker store publikumsmasser.

Barcelona satte verdensrekord i antall tilskuere på en kvinnekamp da de tok imot Real Madrid på en fullsatt Camp Nou foran over 90.000 mennesker.

På samme tid har vi en fotballpresident her hjemme som setter spor internasjonalt. Lise Klaveness har blitt en stemme som lyttes til, og fra talerstolen har hun utfordret FIFA til å rette et større søkelys på kvinnefotball og inkludering av minoriteter i fotballen generelt. Men hvordan er ståa ellers hjemme i Norge?

En kontrastenes hverdag

I «Kampen» blir vi kjent med spillere som må håndtere en profesjonell fotballkarriere med lav lønn og jobb eller studier ved siden av. Ressursmangel og møter med gamle og velkjente fordommer er en naturlig del av jentenes hverdag i en mannsdominert fotballkultur.

Vi blir med spillerne på besøk til Barcelona der norske Ingrid Syrstad Engen og resten av FC Barcelona Femení lever ut fotballdrømmen og spiller på den store scenen foran flere titalls tusen tilskuere. Tilbake i Trondheim følger vi jentene mens de mobiliserer lokalsamfunnet til kamp. De jobber også for å få innpass hos «Kjernen», RBKs supporterklubb, noe som skal vise seg å være mer utfordrende enn antatt.

Når målet er å hoppe fra noen hundre tilskuere til 21.000 folk på tribunen, må alle steiner snus.

Spillernes håp er at rekordforsøket kan inspirere og mobilisere til en positiv spiral. Kanskje kan det også skape et gjennombrudd for fotballjentene her i Norge?

Ønsket om å skape store drømmer for de små

Samtidig følger vi fusjoneringsprosessen mellom RBK Herrer og RBK Kvinner. De spiller under samme navn, men er i realiteten to separate organisasjoner med hvert sitt budsjett. En beslutning om full sammenslåing må bestemmes på Rosenborgs generalforsamling, men da må flertallet overbevises.

I «Kampen» får du innblikk i livet til noen av landets beste fotballjenter i landets mest meritterte fotballklubb. Seerne får oppleve kjærligheten til spillet, toppidrettens råskap og lengselen etter å gi alle jenter noe stort å drømme om.