En pålitelig kjøkkenvekt – uunnværlig når du skal bake og lage mat

Innholdet er sponset.

Matlaging dreier seg på et nivå om kreativitet, håndverk og magefølelse, men samtidig er et godt resultat også avhengig av nøyaktighet, korrekte mål og fastsatte prosesser. På eksklusive Michelin-restauranter overlates ingenting til tilfeldighetene, pinsetter og andre presisjonsverktøy er hyppig brukt. For en hobbykokk er det om mulig enda viktigere å være nøyaktig når det er nødvendig, og da vil en god kjøkkenvekt være helt avgjørende.

Ulike målemetoder og fremgangsmåter

I mange oppskrifter er forholdet mellom ingrediensene oppgitt i både vekt og volum, eller så er det mulig å benytte seg av forskjellige tabeller som gir deg forholdet mellom for eksempel 1 kg mel og omtrentlig tilsvarende mengde i desiliter eller liter. Likevel er «omtrentlig» stikkordet her, mange forhold kan påvirke forholdet mellom vekt og volum.

Derfor vil også bruk av kjøkkenvekt gi det mest nøyaktige resultatet, selvfølgelig forutsatt at oppskriften har angitt mengder i vekt. Væsker, der forholdet mellom vekt og volum er gitt og likt, vil åpenbart også kunne måles opp etter volum uten problemer.

Små avvik kan gi store utslag for sluttresultatet

I de aller fleste oppskrifter vil et lite avvik mellom ingrediensene ikke ødelegge sluttresultatet, men nøyaktighet er avgjørende for at du skal oppleve matretten slik den er tenkt å være. Når det gjelder gjærbakst er forholdet mellom gjær og de andre ingrediensene svært viktig, for eksempel er mengde gjær i oppskrifter til italiensk pizzadeig oppgitt med svært høy nøyaktighet.

Med riktig bruk av kjøkkenvekt vil du være langt på vei når det gjelder å legge til rette for et godt resultat. Likevel er det selvfølgelig viktig ikke å glemme de andre forholdene som har stor betydning – ikke minst temperatur og tid ved steking, koking eller baking. I den forbindelse kan det også være lurt å investere i et skikkelig godt termometer, slik at du også kan ha full kontroll over temperaturen i løpet av steketiden.