Desember er en av de virkelig store handlemånedene når det gjelder leker, spill, hjernetrim og puslespill, noe som selvfølgelig henger sammen med at mange er på jakt etter den ultimate julegaven. Samtidig er det mange gaver som forblir ubrukt, og norske barn har dessuten tilgang til et svimlende høyt antall leker. Derfor er det lurt å gjøre forarbeid som sikrer at gaven din treffer blink.
Noe av det aller enkleste: spør om hva mottakeren vil ha
For noen er det en selvfølge, men det skader likevel ikke å gjenta at det faktisk er lov å spørre hva folk ønsker seg. Det gjør kanskje at overraskelsen på julaften ikke blir like stor, men det er en liten ulempe hvis alternativet er å gjette blindt. De aller fleste barn ønsker seg dessuten både to, tre og tjue ting – spør om flere ting slik at det ikke blir for åpenbart hva du faktisk vil kjøpe.
Det er selvfølgelig også viktig å faktisk lytte, slik at du får med deg detaljene. Å kjøpe «noe Lego» er for eksempel en tilnærmet umulig oppgave hvis du ikke vet noe mer om omtrent hvilken serie, univers eller vanskelighetsgrad du skal ha fokus på.
Et annet alternativ er såkalte «fidget toys» og hjernetrim. Et globalt fenomen er en såkalt Infinity Cube, Norge er ikke et unntak når det gjelder popularitet. Denne typen «cube» er likevel noe helt annet enn de mange variantene av Rubiks kube som kan ligne en god del på den. Pass derfor på når du søker etter Infinity Cube Norge, slik at du virkelig får tak i det produktet du er på jakt etter.
Vær nøye med alder, men ikke undervurder mottakeren
Noen brettspill har veldig lite hjelpsomme råd om alder, med anbefalinger som for eksempel «4-99år». Det sier seg egentlig selv at det er få spill, leker eller hjernetrim som faktisk passer til alle aldre, selv om det selvfølgelig kan være mulig.
Det er viktig å være klar over at noen merkevarer tilbyr produkter som er rettet mot vidt forskjellige aldersgrupper. Lego er et godt eksempel, med egne serier som er tiltenkt eldre aldersgrupper. Noen ganger er det åpenbart fra både tema og pris, men pass likevel godt på hva den anbefalte aldersgruppen er. For en femåring gir det ikke mye glede eller mestringsfølelse å prøve seg på et Technics-sett som er tiltenkt 16+.
Det finnes selvfølgelig unntak fra regelen, på samme måte som det også er mange barn som presterer langt over det nivået som forventes på det aktuelle klassetrinnet. Forhåpentligvis kjenner du mottakeren godt nok til å gjøre en vurdering av om det er mulig å strekke litt på aldersangivelsene. Hvis ikke, så gjelder fortsatt det første rådet: det er lov å spørre.
Til slutt kan det også være greit å vurdere digitale alternativer, både når det gjelder typiske «leker», puslespill og hjernetrim. En julegave trenger ikke nødvendigvis være en rektangulær pakke med noe fysisk i, mange mottakere vil sette mer pris på digitale gaver som spill, apper eller verdikoder.